ALEVİ CANLAR FORUMU

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
ALEVİ CANLAR FORUMU

ALEVİ CANLAR FORUMU-TASAVVUF ARAŞTIRMA ,PAYLAŞIM

Mayıs 2024

PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Takvim Takvim


    Fütürizm Manifestosu

    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 4744
    Kayıt tarihi : 23/02/09
    Yaş : 64
    Nerden : istanbul

    Alevi-Veysel Forumundaki Üyelerin Karekterleri
    üye karekteri: 1 kıdemli

    Fütürizm Manifestosu Empty Fütürizm Manifestosu

    Mesaj tarafından Admin C.tesi Nis. 18 2009, 18:54

    1. Tehlike sevgisinin, enerji ve korkusuzluk alışkanlığının şarkısını söylemeye niyetliyiz.

    2. Cesaret, cüret ve başkaldırı bizim şiirimizin önemli öğeleri olacaktır.

    3. Şimdiye değin edebiyat dalgınca bir durağanlığı, şehveti ve uykuyu göklere çıkardı. Biz saldırgan hareketleri, ateşli bir uykusuzluğu, yarışçının adımlarını, ölümlü sıçrayışı, yumruğu ve tokadı göklere çıkarmaya niyetliyiz.

    4. Dünyanın muhteşemliğinin yeni bir güzellik tarafından daha da zenginleştirildiğini onaylıyoruz: hızın güzelliği. Patlayıcı nefesli bir yılan gibi kaportası büyük borularla süslenmiş bir yarış arabası - kükreyen bir araba Semadirek’in Zaferi’ne kıyasla daha güzeldir.

    5. Ruhunun mızrağını dünyaya doğru yörünge halkası boyunca fırlatmış insanoğlunu yüceltmek istiyoruz.

    6. Şair kadim öğelerinin heyecan dolu arzularını artırmak için kendisini şevk, ihtişam ve cömertlikle harcamalıdır.

    7. Gayret gösterirken karşılaşılanın haricinde, güzellik yoktur. Saldırgan bir karakter olmadan gerçekleştirilen hiç bir iş başyapıt olamaz. Şiir bilinmeyen güçlere karşı, onları azaltacak ve insanın önünde diz çöktürecek sert bir saldırı olarak tasarlanmalıdır.

    8. Asılların son ucunda duruyoruz!… Yapmak istediğimiz İmkansızı ve gizemli kapılarını yıkmakken neden geriye bakalım? Zaman ve Uzam dün öldü. Zaten mutlaklıkta yaşıyoruz, çünkü sonsuz, her yerde hazır ve nazır hızı yarattık.

    9. Savaşı yücelteceğiz-dünyanın tek hijyenini-militarizm, vatanseverlik, özgürlük getirenlerin yıkıcı hareketleri, ölmeye değer güzel fikirler ve kadınların hor görülmesi.

    10. Müzeleri, kütüphaneleri, her tür akademileri yıkacağız, ahlakçılıkla, feminizmle, her çeşit fırsatçı ya da faydacı ödleklikle savaşacağız.

    11. Çalışmayla, zevkle ve isyanla heyecanlanmış büyük kalabalıkların şarkılarını söyleyeceğiz; modern başkentlerdeki devrimin çok renkli, çok sesli gelgitlerinin şarkılarını söyleyeceğiz; vahşi elektirikli bir ayla parıldayan cephaneliklerin ve tersanelerin titrek gece heyecanlarının şarkılarını söyleyeceğiz; dumanla süslenmiş yılanları yiyip yutan hırslı demiryolu istasyonlarının; dumanlarının çarpık çizgileriyle bulutlar yaratan fabrikaların; bıçakların pırıltısıyla güneşte ışıldayan, dev jimnastikçiler gibi nehirleri aşıveren köprülerin; ufkun kokusunu alan maceraperest buharlı gemilerin; koca tekerlekleri devasa çelik atlar gibi rayları arşınlayan geniş göğüslü demir başlıklarla zapt edilmiş lokomotiflerin ve pervaneleri rüzgarda bayraklar gibi salınan ve heyecan dolu bir kalabalıkmışçasına bağrışır gibi görünen uçakların sessiz uçuşlarının şarkılarını söyleyeceğiz.

    Yapmak istediğimiz imkansızı ve gizemli kapılarını yıkmakken neden geriye bakalım?

    Bu manifesto Tuna Yılmaz’ın türkçeleştirdiği “Fütürist Manifestolar Kitabı” adlı kitabın 10. sayfasında selamlıyor sizi. 1909 yılında Fütürizm’in babası Tomasso Marinetti’nin Le Figaro gazetesinde yayınladığı bu manifesto, kitapta “Fütürizm Manifestosu ve Temelleri 1909″ yazısında bulunuyor.

    Bekleneceği üzere kitap bir Kaybedenler Kulübü tribi ve Altıkırkbeş Yayın’dan çıkmış. İçinde birçok alana dair birçok yazardan fütürizm manifestoları var. Resim, heykel, mimariye dair teknik manifestolardan tutun da gürültü sanatı, tiyatrota manifestolarına kadar zengin bir içeriğe sahip olan kitapta sizi şaşırtacak daha doğrusu heyecanladıracak bölümler de mevcut. Mesela Giacomo Balla’nın 1913 tarihli -ki zaten kitaptaki bütün yazıların tarihleri 1910′lara ait- “Erkek Giyimi İçin Fütürist Manifesto” yazısında tanımlanan “fütürist” kıyafetlerin bir özelliği de “uçuşan” olması, yani uçma yükselme ve koşma hissi vermesi.

    Sizi heyecanlandıracak olan bir diğer bölüm ise Valentine de Saint-Point’in 1913′te yazdığı “Fütürist Şehvet Manifestosu”. Romantizmin tüm o hastalıklı yıkıntılarından vazgeçilmesi gerektiğini savunan fütüristler aynı zamanda şehveti çirkinleştiren tüm duygusal örtüleri çıkartmalıyız diyor. Son olarak “Evrenin Fütürist Yeniden İnşası”na inananlara da Giacomo Balla ve Fortunato Depero’nun 1915′te kaleme aldıkları yazıyı tavsiye ediyorum.

      Forum Saati Perş. Mayıs 16 2024, 01:28